Inge Almås til minne

  • Post author:
  • Post category:Nyheter
Vår seilervenn Inge Almås gikk bort 28.07.2017. Følgende minneord ble fremført ved kransnedleggelse fra foreningen ved begravelsen i Ålesund Kirke 08.08.2017.

​Med Inges bortgang har Ålesunds Seilforening og seilmiljøet i Ålesund mistet en svært aktiv og entusiastisk seiler. En inkluderende og samlende ildsjel som alltid stilte opp for å hjelpe om noen spurte.. en stor bidragsyter for å utvikle vårt kjære seilmiljø.

Inge startet tidlig med seiling allerede i 15 års alderen sammen med broren Kjell i spissgatteren Valhalla som de lånte av søskenbarnet, der også smågutter i nabolaget fikk være med noen ganger. Deretter seilte Inge med 12,5 kvm C65 som Per Arild Endresen eide frem til de kjøpte en Drake som de seilte på regattabanen i noen år.
Han kom for fult til Ålesunds Seilforening i slutten av 2009 og seilte frem til 2015 ofte som mannskap på båten til barndomskameraten Jan Atle. Jeg var også med i dette mannskapet som heilt fersk seiler, og fikk ta del i, og lære fra en livslang seilererfaring.
At Inge hadde vært borte fra seiling ei stund var tydelig da han en dag stilte om bord med støvlene fra jobben. Det gikk som det måtte gå… med utallige svarte streker på lyse dekk, men Inge skjønte dette og neste dag stilte han og skrubbet dekk og cockpit.
I løpet av denne perioden fikk Inge også prøve 2,4 seiling, som han ble umiddelbart hektet på. Til å begynne med var han meeeget forsiktig, og han fikk mange tips på at han må komme seg nærmere startlinjen når startskuddet går, men nei ..…å nærme seg linja der de andre lå og kjempet for beste startspor var ikke tema. Han skulle ikke inn i det vepsebolet…. Bekymringen gikk over, og Inge ble fort en svært dyktig 2.4 seiler, og en av de mest engasjerte seilerne i foreningen.
At Inge hadde mange flotte kvaliteter og båtkunnskap viste han også da han overtok en meget skadet og ødelagt Express som var blitt donert til foreningen.
Det var ikke noen andre som vil gå i gang med det store arbeidet med å restaurere denne, men her så Inge muligheten. En høst og vinter med mye innsats og kunnskap resulterte i at båten kom ut til start i regattasesongen påfølgende vår og brødrene kunne igjen seile i lag, og har sammen vunnet mange regattaer med Expressen.
Sportslig deltok Inge i 2.4 VM i Ålesund i 2011, i Finnland i 2015 og i Nordisk mesterskap flere ganger. Han har også vunnet klubbmesterskapet i 2.4. Hans beste sesong nasjonalt var i 2016, hvor han ble nummer 4 i NM.
Inge hadde allerede planene klare for resten av sesongen i år og hvordan han skulle trene kommende vinter og vår, for å stille mest mulig forberedt til neste års VM i Sverige.
Som tillitsvalgt har Inge har vært Klassekaptein i 2.4 gruppen i foreningen de siste 6-7 åra. Dette er en krevende oppgave da mange vil hevda at seilere er en spesiell type folk, preget av sterke individualister, der Inge har måttet benytte sine diplomatiske og taktfulle evner til å få alle til å trekke i felles retning, løse de daglige utfordringer og uenigheter, samtidig med å se de lengre linjer å tenke fremover. Dette har vært svært verdifulle egenskaper i en periode med å bygge en ny båtklasse fra en god ide, til et bærekraftig sportslig tilbud i foreningen. Han hevdet sine meninger reflektert og saklig men på en stillferdig måte, uten drama – fremhevet aldri seg selv, men jobbet trofast i det stille. Inge var alltid omtenksom ovenfor andre og ikke minst positiv og omgjengelig.
Inge har lagt ned en dugnadsinnsats for Ålesunds Seilforening som langt overgår det som man kan forvente av frivillig arbeid.
Vi vil merke tapet av Inges lune gode humør i havna. Han var en flott brobygger i miljøet i Ålesunds Seilforening, og vi har mistet en klippe som vil bli dypt savnet.
Inge G Bøen, styreleder Ålesunds Seilforening