2.4mR

Velkommen til en spennende klasse.
2.4mR er en liten båt, velegnet for alle aldersklasser, kvinner og menn. Den seiles av en person. Vedkommende må gjøre alle oppgavene selv. Mestringen av båten i vind og sjø og intens konkurranse gir sterke positive oppleveleser. Båten er rask å sette ut når den skal brukes, like rask å ta opp etter hver seilas, den trenger ikke båtplass, vedlikeholdet er absolutt minimalt og den kan etterlates trygt på sin parkeringsplass til du har tid til å bruke den. Et enkelt båthold for store opplevelser i et inspirerende miljø.
2.4mR, en aktiv klasse i Ålesunds Seilforening.
Ålesunds Seilforening har landets største klasse av 2.4mR, for tiden 20 båter. Mange seiles av godt voksne seilere. Foreningen eier en båt beregnet til prøveseiling.
En 2.4 er veldig enkel å seile, men den har mange trimmemuligheter og er derfor krevende hvis en sikter mot teten. Den gir maksimal læring; kan du seile en 2.4mR, så kan du seile alt. Du er hjertelig velkommen til å ta en tur utpå. En erfaren seiler følger deg i en gummibåt og gir deg instruksjon.
Verden over oppstod det fra 1980 flere ulike enmanns seilbåter med tung ballast i kjølen, effektive og inspirerende seilmaskiner der en ikke trenger å henge utenbords. I 1983 vedtok Skandinavisk Seilforbund en måleregel for slike båter, slik at de skulle kunne konkurrere på like vilkår. Valget falt på R-regelen som gir frihet for design så lenge båtene har samme «måltall» etter en formel. Måltallet ble fastsatt til 2,4. I navnet står 2.4 for måltallet og mR for «metre R» som betyr «mål etter R-regelen». Det må ikke forveksles med båtens lengde. Tre svenske konstruktører gikk straks i gang med å designe båter etter regelen. Senere kom det mange flere.
De første båtene i denne klassen kom inn i Ålesunds Seilforening i 2002. Fra 2007 økte interessen sterkt, seilforeningen terminfestet regattaer på faste datoer og mange kjøpte seg båt. I Norge seiler knapt 50 personer av begge kjønn i denne båttypen og det arrangeres årlig 4 nasjonale stevner, NM og Nordisk Mesterskap. Klassen fikk World Sailing status i 1992, er aktiv i 30 land og det arrangeres VM hvert år.
Noen bevegelseshemmede seiler også i klassen fordi båten er lett å tilpasse til deres situasjon. De konkurrerer på lik linje med alle andre.
Ett bestemt design, Norlin Mk3, er vanligst i 2.4-klassen. Den er 4,18 meter lang, 0,80 meter bred. Dybden er knapt en meter og seilføringen er 8 m2. Den fører ikke spinnaker, men fokka kan spries. Totalvekta er 254 – 256 kg, derav er det hele 160 – 180 kg bly nederst i kjølen. Den har store flytetelementer foran og akter, kan ikke velte og flyter selv i vannfylt tilstand. 2.4 er en svært trygg båt.
En sitter nær sjøen og seiler normalt med tørrdrakt utenpå vanlige klær. Inni drakta er det tørt, varmt og komfortabelt. Båtene utstyres vanligvis med en svært moderne elektronisk instrumentering, et GPS-basert system som gir avstand til startlinje, nedtelling til start, kompasskurs, fart og varsel om vindskift.
Prisen på en brukt, men fullt brukbar båt ligger fra omkring kr. 20.000 og oppover. En ny båt, rett fra fabrikken, koster omkring kr. 160.000 med seil. Instrumentering kommer i tillegg. Båtene lagres i havna på en tilpasset vogn som lett kan trilles av 1 person. Det går to båter på en vanlig tilhenger, så transport til stevner utenbys er enkelt.
Båtene blir heist på land etter hver seilas og står tildekket og stroppet fast for vind. Båtplass på sjøen, bunnstoff og fortøyning kan en se bort ifra. Avgiften til foreningen er overkommelig. En kan seile i morgen, neste uke eller neste år – båten står der like trygt og er klar til innsats. Båtholdet er ytterst enkelt og verditapet minimalt.
Hvordan er muligheten for å kjøpe sin egen båt?
Båttypen er i produksjon i Finland og i flere land er der brukte båter til salgs. 2.4-gruppa i Ålesunds Seilforening er så stor at det alltid finnes båter til salgs lokalt i ulike prisklasser. Det kan komme av at en seiler har kjøpt seg opp til en nyere båt utenfra og at den forrige er til salgs, at noen har kjøpt en «pakke» båter for å få tak i en bestemt båt som vedkommende vil ha, eller at noen har kjøpt inn en båt eller to for videresalg slik at det alltid skal være enkelt for interesserte å finne en ledig båt i Ålesund. Ta kontakt med klassekapteinen for videre informasjon.
Faneinnhold
Faneinnhold
Et aktivt miljø
Vårserien består vanligvis av 8 seilaser, Høstserien av 6 seilaser. I tillegg kommer den årlige «Atlantic International Cup» i mai med 6 seilaser og kretsmesterskapet med 6 seilaser. I tillegg deltar klassen naturligvis sammen med de andre i Sukkertoppseilasen i mai, Sommerregatta ved St. Hans og Borgundfjorden Rundt i september/oktober. Om vinteren kjøres en treningsserie med 6 seilaser fra oktober til påske. Lokalt gir dette en overflod av opplevelser. Noen seilere reiser i tillegg omkring på de 4 Norges-Cupene, NM, Nordisk Mesterskap og VM.
Det er mye en kan delta på, men samtidig skal det være greit å eie en 2.4mR i Ålesunds Seilforening uten å seile mer enn en har tid og lyst til.
Et oppvarmet lokale i hallen benyttes til innendørs vinteraktiviteter. Fra den vanlige seilsesongen slutter i oktober møtes gruppa ofte, vanligvis på mandager fra kl. 18.00. En diskuterer, lærer om seiltrimming og vedlikehold av båtene. Et trivelig miljø og mye å lære. I samme periode henges det opp isolerte plastvegger omkring et godt opplyst og oppvarmet område i hallen, slik at båteierne hele vinteren kan foreta mindre reparasjoner og forbedringer på båtene.
Trening på fast tid og etter raske avtaler
2.4mR-gruppa har organisert trening på mandager fra kl. 17.30. Det er fritt å gjøre seg nytte av tilbudet. I tillegg reiser mange utpå og trener på andre dager. Fra oktober til Påske kjøres en vintertreninsseie på 6 seilaser. De går på søndager med start kl. 12.00. Kontakten omkring trening og alle andre ting som gjelder fellesskapet, skjer på mobiltelefonene på et eget område på Messenger
Lokalt regattaprogram
Nyttår til 1. mai Vinterserie, siste halvdel, 4 seilaser
1. mai. Sukkertoppen Rundt 1 seilas
1. mai til St. Hans. Vårserie 8 seilaser
Medio mai. Atlantic International Cup 6 seilaser
August – september Høstserie 6 seilaser
September Kretsmesterskap 6 seilaser
September – Oktober Borgundfjorden Rundt 1 seilas
Oktober til nyttår Vinterserie, første halvdel, 4 seilaser
Nasjonalt og internasjonalt regattaprogram
Vårsesongen 2 Norges Cup, hver med 8 seilaser
Mai Treningsleir.
Høstsesongen 2 Norges Cup, hver med 8 seilaser
September Nordisk Mesterskap, 8 – 10 seilaser
Juli – oktober Verdensmesterskap, 10 – 12 seilaser
Tidspunkt og antall seilaser kan variere litt fra år til år. Det vil fremgå av Ålesunds Seilforenings terminliste for sesongen.
Sportslig fokus
De sportslige ambisjonene diskuteres ofte. Ulike ambisjoner bør inspirere både de viderekomne seilerne og de nye. På lokale ukeregattaer bør minst 60 % av dem som eier egen båt, delta. Blant de viderekomne skal det være full innsats i regattaene, aktiv bruk av de mulighetene som kappseilingsreglene gir og kniving om posisjoner og resultater.
Det skal likevel være helt greit at seilere med mindre fartstid prøver seg fram med ulike trim og kanskje feiler. Gruppa skal være opptatt av å hjelpe dem fremover.
2.4-seilere fra Ålesunds Seilforening skal hevde seg på nasjonale og internasjonale stevner. I NC og NM skal minst en seiler nå opp til topp 5 og ytterligere tre seilere nå opp til topp 10. Enkelte skal nå opp til topp 10 i Nordisk Mesterskap og topp 20 i VM.
I Ålesunds Seilforening skal det ansees som helt i orden å eie en 2.4 og delta på regattaer og treninger når en har tid, mulighet og finner glede ved å seile, uten å tenke så mye på plasseringen og i størst mulig grad slippe at dårlige resultater blir fokusert. En personlig hånd på målsettingen r viktig for å holde en lav terskel på å gå inn i klassen.
07.12.2018:
Foreningen jobber med vinterkurs frem til Arrangør og til Dommer. Oppleggene fra NSF er totrinns, først nettkurs (forkurs) som hvem som helst kan gå i gang med på egen hånd og som må være bestått før en kan gå videre. Så et vanlig kurs, sannsynligvis på 16 timer, utpå senvinteren. I dag har 2.4-seilerne blirr spurt om hvem som vil bli med på forkurset. Så kan jo vi i gruppa gå i gang med det på egen hånd, kanskje med noe få samlinger for å kunne diskutere vanskelige tema, slik at vi er klare når hovedkurset kommer. Seiling må en ha i tankene året rundt.
03.11.2018:
Første vinterserieseilas gikk glimrende, i fint vær og med hele 8 deltakere – og med krevende vindskift. De tre første ble Ola, Trond og Pål. NOR 132 og NOR 131 er nå satt inn i varmerommet for å få fikset noen skrammer her og der. Eierne vil samtidig ha litt veiledning på hvordan dette gjøres slik at de i fremtiden blir selvhjulpne. Det skal jo være en del av bedriftskulturen i klassen; en skal ikke bare kunne seile fort og høyt, men også kunne vedlikeholde sitt sportsredskap.
28.10.2018:
Etter surt vær i det siste kom helgen for første seilas i Vinterserien, i dag 28. oktober, med strålende sol og fin 3 m/s stødig vind. Hele 8 båter stilte til start, derav en som ble lånt av en seiler fra en annen klasse som har avsluttet sesongen. En flott 2.4-regatta dempet seile-abstinensen for han.